Blije mensen en wederzijdse hulp

 

Eerder vertelde Marita Reijtenbagh het verhaal van Doedertoe. Ze stonden toen op het punt van verhuizen naar een nieuwe locatie in Vinkhuizen. Inmiddels zijn alle kralen, boa’s, glitters en ribstoffen op hun nieuwe plek: een véél grotere ruimte, met interessante buren!

 

De nieuwe locatie, Travertijnstraat 12/ TRAV12, is veel groter dan de oude. En Doedertoe is er niet alleen: de ruimte wordt gedeeld met Emil Smid van Mutual Aid. Hij had daar al zijn fietsenwerkplaats en maakte graag ruimte voor Doedertoe. “We zijn er zó blij mee,” zegt Marita. “We willen niet meer zonder Emil.”

 

Emil Smid begon zijn fietsenwerkplaats voor wie geen geld heeft voor een fiets. Ze geven ze gratis weg en ze voeren reparaties uit, maar hij spoort bovenal mensen aan om zichzelf en elkaar te helpen met reparatieworkshops, leesgroepen en fietstochten. Doedertoe is nog altijd een plek waar je kosteloos iets moois kunt maken: een uitje dat geen geld kost maar wel heel veel geluk oplevert. En nu met veel grotere kasten.

 

“We hebben al heel veel nieuwe bezoekers,” vertelt Marita. “Een deel kwam via Emil.” De ruimte bestaat uit een verhoogd gedeelte, waar de werkplaats van Emil is en een verzonken bak waar bij Doedertoe de mensen aan tafels aan de slag kunnen. Daarnaast heeft de ruimte een groot magazijn voor opslag van alle benodigdheden die Doedertoe verzamelt en een werkplaats voor het herstellen en ‘oppimpen’ van gerecycelde meubels. In de TRAV12 zitten nog meer winkeltjes en werkplaatsen die niet helemaal passen in de gewone economie, zoals het Free Café.

 

Marita: “Mensen worden heel gelukkig van zo’n vibe! En daar word je weer creatief van. Gewoon – als je een blij mens ziet.”
Emil: “Maar blijheid is niet het belangrijkste van de werkplaats. Ik wil vooral laten zien hoeveel wederzijdse hulp je kunt geven met tijd en energie.”

 

Vluchtelingen maken veel gebruik van de werkplaats, als ook studenten en veel mensen uit de wijk. Er is een aantal internationale studenten die volgens dezelfde principes een fietsenwerkplaats willen opzetten in hun eigen land. “Het slaat wel over.”

 

Marita en Emil zijn verschillend en houden zich bezig met verschillende dingen. Wat hen bindt is hun toewijding aan het menselijke boven het commerciële. Ze kerven een wereld uit waarin mensen zorgvuldig omgaan met materiaal en geld geen voorwaarde is voor alles. “We laten elkaar in respect, maar overleggen wel,” zegt Marita over de samenwerking.
“We vullen elkaar aan,” vult Emil aan. “Mensen komen bij jou en dan bij mij.”
“Ja! Emil plakt de banden van onze vrijwilligers.”

 

 

Vrijdag 22 maart 2024: Machtig mooie meubels

Een droom van Marita kon dankzij de grotere ruimte werkelijkheid worden: Doedertoe heeft de afgelopen tijd gewerkt aan het restaureren en opmooien van meubels. Is er een hele collectie klaar. Deze kunstige meubels worden gratis aangeboden aan mensen voor wie iets moois in huis financieel niet haalbaar is. Ze zijn tegelijk ook te koop. De opbrengst komt ten goede aan Doedertoe voor aanschaf van verf, materialen etc. en aan de maker zelf.

Op vrijdag 22 maart van 10.00 tot 16.00 uur worden de meubels aangeboden in een speciaal daarvoor ingerichte popup-showroom, in een open inloop de hele dag door. Deze meubels zijn ook op de site te bekijken: doedertoe.nl.

 

 

Doedertoe

TRAV12, Travertijnstraat 12, Groningen. Informatie: 06 33610190