Groningen geeft warmte
Het zal velen niet ontgaan zijn dat de energieprijzen de afgelopen maanden heel hard zijn gestegen. Dit kan voor sommigen huishoudens tot betaalproblemen leiden. Nu wordt hier vanuit de overheid en de gemeente al op gehandeld door onder andere belastingvoordelen op energieverbruik en een eenmalige toeslag voor minima. Maar daarmee is het probleem niet uit de wereld. De mensen die net boven het minimum leven krijgen die eenmalige toeslag niet. Ze komen vaak ook niet in aanmerking voor andere vormen van ondersteuning, zoals de Voedselbank. Hier is sprake van een zware armoedeval.
Al in verscheidene burgerlijke gemeenten springen kerken in de bres voor deze laatste groep. Waarom zou je het belastingvoordeel op energieverbruik in eigen zak steken als je de gestegen energieprijzen niet in je portemonnee voelt omdat je een langlopend contract hebt bij de energieaanbieder? De bereidheid om te delen is er. Maar hoe geef je dat vorm? Dat vraagstuk is complexer dan de goede wil van mensen.
Dat weerhoudt een werkgroep in Stad er niet van om er creatief mee aan de slag te gaan. Deze werkgroep bestaat uit Jan Waanders (Het Pand), Anton en Julian Langeler (vader en zoon uit de Tehuis-gemeente), Evert Sulman (Kwartiermakers) en Henk Binnekamp (Protestantse Diaconie). Op het moment verkent deze werkgroep wie bondgenoten zouden kunnen zijn in het terugdringen van dit groot probleem voor zovelen. Er zijn gesprekken gaande met enkele woningbouwverenigingen en met de Gemeente Groningen. Zij zijn de eerst verantwoordelijken en zo ervaren zij dat ook. Onder het motto ‘Groningen houdt de warmte binnen’ bedacht de werkgroep een plan om met handige mensen en met relatief eenvoudige middelen woningen van getroffen huishoudens beter te isoleren. Vooruitlopend op een veel groter project voor overheid en woningbouwverenigingen: het verduurzamen van woningen. Daarbij probeert de werkgroep een zo breed mogelijk maatschappelijk netwerk aan te boren, door contacten met onder andere CMO Stamm (Centrum voor Maatschappelijke Ontwikkeling) en de Stichting Present.
Dit initiatief is niet het enige dat van de grond is gekomen. Er is een goed contact met de Diaconale Raad Haren, dat al eerder een uitgewerkt plan presenteerde, dat ook voor Stad interessant kan zijn.
Henk Binnekamp