Praten over Palestina: ongemak en pijn
Zondag 30 juni bood het Grand Theatre ruimte voor een open en respectvol gesprek over Palestina. Het doel was om emoties te delen en te zoeken naar manieren om bij te dragen aan vrede en begrip. De bijeenkomst werd georganiseerd door Platform Religie en Levensbeschouwing Groningen, Humanistisch Verbond afdeling Groningen, Stichting Grondwerk, Diaconie in Stad en Doopsgezinden Groningen.
Mensen van verschillende achtergronden en levensbeschouwingen kwamen samen om te reflecteren over onmacht en verlegenheid die velen van ons ervaren, en op hoe we desondanks van betekenis kunnen zijn. De middag werd ingeleid door Saraab Alfar (Palestijnse en initiatiefneemster van benefietavonden voor Gaza) en Max Wieselmann (medeoprichter Een Ander Joods Geluid).
Saraab stond stil bij haar eigen ongemak en pijn, vanwege het onrecht dat al zo lang duurt en het gevoel te moeten solliciteren voor empathie. Max gaf aan dat hij zijn verhaal nagenoeg ongewijzigd ook tien jaar geleden had kunnen houden. Toch weigert hij cynisch te worden. Eén van zijn kernpunten is dat ‘we niet vanuit groepen en karikaturen over Joden moeten spreken’ en ‘niet met twee maten moeten meten’.
Vervolgens gingen de ruim vijftig deelnemers met elkaar in gesprek aan de hand van drie op elkaar doorbouwende vragen: hoe raakt dit mij, waar blokkeert het en wat kan ik doen? Uitgangspunt was om te spreken vanuit ervaring, te luisteren om elkaar te begrijpen en te zoeken naar patronen en inzichten.
Eén van de jongeren deelde dat hij ‘boos was vanwege de ontstaansgeschiedenis van Israël’. Een ander gaf aan dat ‘het gesprek veelal blokkeert vanwege het verwijt van antisemitisme’. Ook werd door verschillende mensen gewezen op propaganda, framing en eenzijdigheid in berichtgeving.
In de laatste ronde werd gedeeld wat we kunnen doen, waarbij praktische en concrete tips werden gedeeld. Ook werd aangegeven dat het belangrijk is om samen het gesprek aan te gaan, hoe moeilijk ook. De oproep is om niet weg te kijken, maar je uit te spreken tegen onrecht. Ga zelf op onderzoek uit, schud anderen wakker en doorbreek de blokkade van vaststaande meningen.
De initiatiefnemers nemen de input van deze dag mee in het zoeken naar een vervolg. Gedacht wordt aan zondag 15 september als onderdeel van de internationale vredesweek.
Nick Everts