Pronkjewailn 2019: De Fietsklus

Elk kind heeft dromen over later. Om te ontdekken wat je kunt, waar je goed in bent, waar jouw kansen liggen, is speelruimte nodig. Voor kinderen in armoede (1 op de 5 in de stad) is die speelruimte niet groot. Om te kijken wat we daaraan kunnen doen is het belangrijk om heel goed te luisteren naar de stem van kinderen. Hoe kijken zij naar armoede? Wat zijn hun eigen oplossingen?

 

Bellen en banden en wat er verder allemaal stuk kan aan een fiets. Alles kan gratis gerepareerd worden op deze fietsklusmiddagen. De mannen van Spelcontainers Groningen en WerkPro Stallingen staan klaar met een bakfiets vol materiaal en gereedschap.

Samen met de kinderen en hun moeders maken ze de fietsen weer veilig en rijklaar. Rolf Dussel van Spelcontainers Groningen: ‘We staan elke week in een andere wijk van Groningen. We kennen veel van de kinderen die komen. Dat maakt het niet alleen een reparatieklus maar ook een sociale aangelegenheid. En dat is een heel belangrijk aspect van dit werk.’ Sylvester Holmond van WerkPro Stallingen vult aan:  ‘Het is altijd druk. Meestal melden zich zo’n stuk of twintig kinderen met een kapotte fiets.’

Er mankeert veel aan de fiets van Ibrahima [8]: ‘de bel, bagagerek, remkabel, o en dit moet ook nog!’ Hij is er een hele tijd druk mee. Ibrahima kan al aardig wat zelf repareren maar af en toe is een extra paar handen van Rolf wel fijn. Hij vindt het mooi werk en komt hier vaak en graag. Toch wil hij later geen fietsenmaker worden maar piloot.

Angela vervangt geroutineerd de bel van een klein jongensfietsje. Daarna zet ze het stoere gevlamde zadel stevig en recht vast. ‘Ik kom hier vaak. Er is altijd wel wat stuk aan de fietsen. En het is gezellig.’ Haar jongste zoontje Semir [4] trapt alweer vrolijk rond. Ondertussen neemt ze de fiets van haar andere zoon onder handen. Ook een nieuwe bel. Ze pompt de banden op. ‘Gelukkig, ze zijn niet lek!’