Timmerdorp 2022: Warm maar heel erg leuk

Het was heel warm. En heel erg leuk. In de laatste week van de zomervakantie hebben we de negende editie van Timmerdorp gehouden. Vierhonderd kinderen bouwden hutten op het Suikerterrein. Maar je kon ook schilderen, luchtbuks schieten, schminken, verkleden en zelfs je eigen filmpje maken. En als je moe werd, kon je lekker liggen in de leeshoek.

Wat wij willen met Timmerdorp is in de allereerste plaats dat kinderen drie leuke, creatieve dagen hebben. Maar ook dat kinderen samenwerken, lekker buiten zijn en begrijpen waarom je een beetje voorzichtig moet zijn met de omgeving. En dat lukt ook. De kaarten voor Timmerdorp zijn ieder jaar in mum van tijd uitverkocht.

Voor een deel van de kinderen is het de enige vakantieactiviteit. De Stadjerspas springt jaarlijks bij voor kinderen met een krappe beurs. Dat gold zeker voor de Oekraïense kinderen die dit jaar meededen. En dan merk je dat taalbarrières relatief zijn. Oekraïens lachen lijkt erg op dat van ons.

De laatste dag van Timmerdorp is traditiegetrouw een feestdag. Vanwege de warmte hebben we eind van de ochtend een watergevecht gehouden. Alle kinderen hadden hun waterpistool meegenomen. Vooral de begeleiders moesten het ontgelden. Temeer omdat wij op onze leeftijd geen waterpistool meer hebben.  Met de door de Gamma geschonken emmers met water konden we ons enigszins verdedigen.

Zoals ieder jaar kwam de burgemeester het Timmerdorp openen. De kinderen vinden dat een plechtig moment. En Koen Schuiling nam er alle tijd voor. Hij heeft de Oekraïense kinderen zelfs in hun eigen taal toegesproken.

De organisatie van Timmerdorp drijft bijna geheel op vrijwilligers. Niet alleen mensen die de kinderen wegwijs maken met het bouwen van de hutten. Maar ook begeleiders van alle workshops, de EHBO-post, de verfuitgifte, het transport van water, fruit en zonnebrand. Zo zijn er de mensen van de ‘bouwvergunningen’. Voor de bouwers een verdieping op hun hut mogen zetten, wordt deze gecontroleerd. Al of niet na wat aanpassingen, krijgen zij de felbegeerde bouwvergunning. Veiligheid voorop.
Iedere dag waren er negentig vrijwilligers van alle leeftijden. Pensionado’s die al jaren meelopen.  Vaders en moeders. Dit jaar opvallend veel jonge begeleiders die vier jaar geleden nog zelf deelnemer waren. En niet alleen de kinderen maar ook wij hebben weer enorm veel plezier gehad in Timmerdorp.

Als u meer informatie wilt over Timmerdorp of overweegt om vrijwilliger te worden, kunt u contact met mij opnemen.

Kees Hermanides (vrijwilliger Timmerdorp)
Mail: hermanidesk@gmail.com
Tel: 06 101 79 425

 

Foto's: Geert van Duinen