Vrijheid en verzet: slavernij, opstand en de Martinikerk

Op 11 november is er weer Sint Martinus’ Pronkjewailn in de Martinikerk van Groningen. Dit jaar is het actuele thema ‘Kerken en slavernij’. De groep Sites of Memory doet mee door scènes te laten zien van hun nieuwste voorstelling Free to be Free (vrij om vrij te zijn).

De voorstelling gaat over de thema’s vrijheid en verzet. We kunnen veel leren van de vrijheidsstrijders uit het verleden en zeker ook van de mensen die zich vandaag de dag hard maken voor vrijheid. Hoe vochten mensen toen en nu voor vrijheid? Welke vormen van opstand en verzet zijn bekend uit de geschiedenis? Aan de hand van dans, theater, poëzie en muziek komen verhalen tot leven, over vrijheid en verzet in het verleden, heden en de toekomst.

Na succesvolle optredens in Amersfoort, Deventer en Utrecht zullen onderdelen van deze voorstelling in de Martinikerk worden gedeeld. De kerk speelt hierin een heel belangrijke rol. Niet alleen als speellocatie, maar ook door de rol die de kerk speelde in het slavernijverleden. Benieuwd naar wat die rol was? In het hele programma nemen we dat onder de loep.

Sites of Memory Stichting (SoM) organiseert activiteiten rondom ons gedeeld cultureel erfgoed en de verborgen en ondervertegenwoordigde verhalen van Nederland en de voormalige koloniën. Het is opgericht door Jennifer Tosch (cultureel historicus en oprichter van de Black Heritage Tours) en Katy Streek (theatermaker en programmeur). Sinds 2016 maken zij jaarlijks een locatievoorstelling over de verborgen verhalen uit de slavernij- en koloniale geschiedenis.

Team: Jomecia Oosterwolde, Jörgen Gario, Jeannie Zuiderwijk, Ciara Anastasia Hiwat, Irene Mommers, Katy Streek.